Teoretic vorbind indicii sunt masuratori statistice ale dinamicii in economie sau intr-o piata financiara (de regula bursiera). Astfel, evolutia indicilor reflecta evolutia de ansamblu, globala, in timp, a pietei pe care o urmaresc, sumarizand astfel evolutia acesteia.
In lume, cei mai cunoscuti indice legati de evolutia preturilor – Indicele Preturilor de Consum, adica Inflatia – sau de evolutia pietelor de actiuni.
Pe de alta parte, in lume exista si indici care reflecta alte aspecte ale activitatii economice. Cateva exemple de asemenea indici sunt:
Lipstick Index sau Indicele Consumului de Ruj – este un termen pus la punct de catre Leonard Lauder, seful companiei Estee Lauder, si care urmareste evolutia consumului de cosmetice, in particular a consumului de ruj. Interesant este ca s-a observat, ca de regula, evolutia indicelui este corelata negativ cu evolutia economiei, reflectand faptul ca se consuma mai multe produse cosmetice in perioadele de dificultati economice ca urmare a faptului ca femeile renunta la cumparaturi mai costisitoare (de exemplu vestimentatie), dar compenseaza cu cumparaturi mai ieftine.
Big Mac Index este un indice calculat de catre revista The Economist ca si o masura a paritatii puterii de cumparare a doua monede si este un test al modului in care ratele de schimb intre monede duc la o putere de cumparare similara pentru acelasi produs (in cazul nostru un BIG Mac de la McDonalds).
De exemplu:
Un Big Mac costa astazi 3,27 USD in SUA si 8 lei in Romania, in timp ce in paritatea monedelor este de 2,93.
Paritatea puterii de cumparare este 3,27/8 = 0,40 in timp ce paritate monedelor este 2,93; ca si concluzie, teoria Big Mac Index ne arata ca moneda americana este supraapreciata in raport cu leul cu 40%.
Pe de alta parte, indicele face comparatie intre timpul pe care locuitori ai diverselor tari trebuie sa-l munceasca pentru a castiga banii necesari cumpararii unui BigMac (Romania este pe ultimele locuri cu 69 de minute muncite, in timp ce un japonez munceste doar 10 minute pentru un Big Mac).
Cei mai putin munciti BIG MAC:
1. Tokyo, Japan – 10 de minute
2. Los Angeles, United States – 11 de minute
3. Chicago, Illinois United States – 12 de minute
4. Miami, Florida United States – 12 de minute
5. New York City, New York United States – 13 de minute
6. Auckland, New Zealand – 14 de minute
7. Sydney, Australia – 14 de minute
8. Toronto, Canada – 14 de minute
9. Zürich, Switzerland – 15 de minute
10. Dublin, Ireland – 15 de minute
Cei mai munciti BIG MAC ii gasim in:
1. Bogotá, Colombia – 97 de minute
2. Nairobi, Kenya – 91 de minute
3. Jakarta, Indonesia – 86 de minute
4. Lima, Peru – 86 de minute
5. Caracas, Venezuela – 85 de minute
6. Mexico City, Mexico – 82 de minute
7. Manila, Philippines – 81 de minute
8. Mumbai, India – 70 de minute
9. Sofia, Bulgaria – 69 de minute
10. Bucharest, Romania – 69 de minute
Cei mai cunoscuti indici din lume sunt:
DJIA – Dow Jones Industrial Average, este principalul indice bursier din SUA si reflecta evolutia ponderata a preturilor, principalelor 30 de companii tranzactionate la Bursa din New York (NYSE – New York Stock Exchange). Indicele a fost creat in 1896 de catre Charles Dow.
In componenta indicelui regasim cele mai cunoscute companii americane, precum:
Bank of America, Boieng, Caterpillar, Coca-Cola, Hewlett-Packard, General Electric, McDonald’s, IBM, Microsoft sau Procter & Gamble.
S&P 500 (Standard & Poor’s 500) este un indice bursier important in SUA si structureaza companii importante din diverse domenii de activitate, grupate dupa criterii transparente. Evolutia indicelui este considerata relevanta pentru evolutia generala a companiilor mari din SUA.
DAX – indicele Bursei Germane.
CAC 40 – indicele Bursei din Franta
NIKKEI 225 – indicele Bursei de la Tokyo
Bursa de la Bucuresti lucreaza cu doar sase indici, dintre care cel mai important este BET – este un indice de pret ponderat cu capitalizarea celor mai lichide 10 companii listate pe piata reglementata BVB (momentan companiile care se gasesc in componenta indicelui sunt in ordinea ponderii in indice: Banca Transilvania, BRD, Petrom, Rompetrol Rafinare, Transgaz, Transelectrica, Biofarm, Broker SA Cluj, Dafora Medias si Azomures).
Alti indici ai pietei de la Bucuresti sunt:
BET-C – un indice compozit ce reflecta evolutia preturilor tuturor companiilor listate pe piata reglemetata BVB cu exceptia SIF-urilor.
BET-FI este un indice sectorial (care reflecta evolutia unui unui singur sector) si reflecta tendinta de ansamblu a preturilor fondurilor de investitii financiare (SIF-urilor).
BET-XT este un indice blue-chip si reflecta evolutia preturilor celor mai lichide 25 de companii tranzactionate în segmentul de piata reglementata, inclusiv SIF-urile, ponderea maxima a unui simbol in indice fiind de 15%.
BET-NG este un indice sectorial ce urmareste miscarea preturilor actiunilor companiilor tranzactionate pe piata reglementata BVB, al caror domeniu de activitate principal este asociat cu sectorul economic energie si utilitatile aferente acestuia. Ponderea maxima a unui simbol in indice este de 30%.
Alte exemple de indici internationali utilizati sunt:
VIX – CBOE Volatility Index, indicele volatilitatii al Bursei din Chicago – mai este numit si Indicele FRICII, aratand perceptia fata de risc a investitorilor la un moment dat, calculata prin masurarea volatilitatii asteptata de catre investitorii la bursa in urmatoarele 30 de zile.
Dow Jones Islamic Market Index (DJIM) – a fost primul indice global din lume care sa includa doar companii care respecta legea islamica; indicele a fost creat in Bahrain in 1999.
Ca si criteriu eliminatoriu, in index nu pot fi incluse companii care sunt implicate in producerea alcoolului, procesarea carnii de porc, in servicii financiare (care acorda credite cu dobanda), in industria divertismentului (casinouri si pariuri) in procesarea tutunului sau in productia de armament.